Działalność marginalna, lokalna i ograniczona

Możliwość prowadzenia działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej jest odpowiedzią na oczekiwania przedsiębiorców chcących prowadzić działalność na małą skalę w zakładach wytwarzających określonego rodzaju produkty, często o specyficznych cechach, na które istnieje zapotrzebowanie głównie na rynku lokalnym.

Zasady prowadzenia działalności

Podstawowe zasady dotyczące prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego na małą skalę oraz na lokalny rynek w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej zostały określone w art. 13 ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego oraz w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej. W zakresie wymagań higieniczno-sanitarnych do działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej stosuje się przepisy rozporządzenia (WE) nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych i przepisy wydane w trybie tego rozporządzenia.

Działalność uznaje się za marginalną, lokalną i ograniczoną jeżeli zakład prowadzi sprzedaż konsumentowi końcowemu określonych produktów pochodzenia zwierzęcego oraz dostawy tych produktów do innych zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego (np. sklepów, restauracji czy stołówek). Prowadzenie dostaw w przypadku tego rodzaju działalności ma charakter obligatoryjny. Sprzedaż konsumentom końcowym nie jest ograniczona ilościowo. Natomiast wielkość dostaw do innych zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego (w tym zakładów będących własnością podmiotu prowadzącego działalność marginalną, lokalną i ograniczoną) jest ograniczona ilościowo i w tym przypadku obowiązują limity dostaw.

Zasięg terytorialny działalności prowadzonej w ramach MLO

W przypadku działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej miejsca sprzedaży żywności konsumentom, jak i prowadzenie dostaw tej żywności do innych zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego, muszą znajdować się na obszarze jednego województwa lub na obszarach powiatów sąsiadujących z tym województwem, lub na obszarach miast stanowiących siedzibę wojewody lub sejmiku województwa, położonych w województwach sąsiadujących z województwem, w którym prowadzona jest produkcja tych produktów. Ograniczenia dotyczącego obszaru prowadzenia działalności MLO nie stosuje się wyłącznie w jednym przypadku - sprzedaży konsumentowi produktów pochodzenia zwierzęcego lub gotowych posiłków (potraw), podczas wystaw, festynów, targów oraz kiermaszy organizowanych w celu promocji tych produktów (wówczas sprzedaż może odbywać się na całym terytorium Polski). Podmiot zamierzający prowadzić sprzedaż żywności konsumentom podczas ww. imprez promocyjnych powinien poinformować o tym na piśmie powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na miejsce prowadzenia sprzedaży, co najmniej na 7 dni przed dniem rozpoczęcia tej sprzedaży.

 

Zakres działalności MLO

W ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej można prowadzić produkcję i sprzedaż następujących produktów pochodzenia zwierzęcego:

  • produkty mleczne i produkty na bazie siary,
  • wstępnie przetworzone lub przetworzone produkty rybołówstwa,
  • rozbiór i sprzedaż świeżego mięsa wołowego, wieprzowego, baraniego, koziego, końskiego, drobiowego lub zajęczaków, zwierząt łownych oraz zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych,
  • surowe wyroby mięsne, mięso mielone, produkty mięsne,
  • produkty jajeczne z gotowanych jaj,
  • gotowe posiłki (potrawy) z produktów pochodzenia zwierzęcego lub z udziałem tych produktów.

 

Rejestracja MLO

Podmiot może rozpocząć działalność MLO po uprzedniej rejestracji zakładu u właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii (nie jest wymagane sporządzanie projektu technologicznego zakładu, jego kontrola przed rozpoczęciem produkcji oraz zatwierdzenie). W tym celu na 30 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności podmiot powinien złożyć stosowny wniosek do powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na siedzibę zakładu lub miejsce prowadzenia działalności (dane teleadresowe powiatowych lekarzy weterynarii dostępne są tutaj).

Wniosek powinien zawierać informacje określone w art. 21 ust. 2 ustawy o produktach pochodzenia zwierzęcego.

Wykaz podmiotów prowadzących działalność MLO jest publikowany na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii tutaj.

Wytyczne

Wytyczne dotyczące wymagań weterynaryjnych dla prowadzenia produkcji i sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej dostępne są na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (tutaj).

do góry
Fundusze Europejskie. Unia Europejska