Rolniczy handel detaliczny

Jest to jedna z form działalności, prowadzonych przez rolników na małą skalę, która  umożliwia produkcję żywności w gospodarstwach i jej wprowadzanie na rynek w ramach krótkich łańcuchów dystrybucji, na uproszczonych zasadach z zakresu prawa żywnościowego. Rolniczy handel detaliczny to forma handlu detalicznego, dla której w polskim porządku prawnym przyjęto odrębne uregulowania w zakresie nadzoru organów urzędowej kontroli żywności oraz wprowadzono określone preferencje podatkowe. W ramach takiego handlu detalicznego możliwa jest m.in. obróbka, przetwórstwo i zbywanie wytworzonej żywności konsumentom końcowym, a także od dnia 1 stycznia 2019 r., na rzecz zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego, zlokalizowanych na określonym obszarze. 

Rejestracja RHD

Rolnicy mogą rozpocząć działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego po uprzedniej rejestracji działalności bez wcześniejszej obowiązkowej kontroli i zatwierdzenia zakładu. W przypadku wytwarzania i zbywania produktów pochodzenia zwierzęcego lub żywności zawierającej jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego tzw. „żywności złożonej” rejestracji należy dokonać u właściwego terytorialnie powiatowego lekarza weterynarii. W tym celu na 30 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności należy złożyć stosowny wniosek do powiatowego lekarza weterynarii właściwego ze względu na siedzibę zakładu lub miejsce prowadzenia działalności (dane teleadresowe powiatowych lekarzy weterynarii dostępne są tutaj).

Przykładowy wzór wniosku o wpis zakładu w zakresie prowadzenia rolniczego handlu detalicznego produktami pochodzenia zwierzęcego lub żywnością złożoną do rejestru powiatowego lekarza weterynarii, przeznaczony do uzupełnienia i podpisania przez właściciela zakładu lub osobę/osoby reprezentujące zakład wnioskujący o taki wpis jest wśród plików do pobrania na końcu niniejszej strony.

Warunki prowadzenia RHD

  1. Zbywana żywność musi zawierać co najmniej jeden składnik pochodzący w całości z własnej uprawy, hodowli lub chowu. W przypadku żywności jednoskładnikowej, takiej jak surowce pochodzenia zwierzęcego (np. surowe mleko, surowa śmietana, jaja, nieprzetworzone produkty pszczele, nieprzetworzone ryby, żywe ślimaki) lub produkty pochodzenia zwierzęcego (np. świeże mięso w formie elementów, mięso mielone wieprzowe, wędzone ryby, mleko spożywcze) żywność ta powinna w całości pochodzić z własnej hodowli lub chowu danego podmiotu. Natomiast w przypadku żywności zawierającej dwa i więcej składników, takiej jak np. kiełbasa wieprzowo - drobiowa, mięso mielone wieprzowo - wołowe, jogurty z owocami, żywność złożona zawierająca jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego, gotowe posiłki (potrawy) itd. - co najmniej jeden składnik powinien pochodzić w całości z własnej uprawy, hodowli lub chowu danego podmiotu prowadzącego RHD, a pozostałe składniki mogą być pozyskane (dokupione) od innych podmiotów/zakładów.
  2. Zbywanie żywności konsumentom końcowym może odbywać się na terytorium całego kraju bez limitów ilościowych.
  3. Dostawy do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego muszą być prowadzone z zachowaniem limitów wskazanych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dn. 12.09.2022 r. w sprawie maksymalnej ilości żywności zbywanej w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz zakresu i sposobu jej dokumentowania oraz w przypadku żywności pochodzenia zwierzęcego i żywności złożonej - na obszarze województwa, w którym ma miejsce prowadzenie produkcji żywności w ramach RHD lub na obszarach powiatów lub miast stanowiących siedzibę wojewody lub sejmiku województwa, sąsiadujących z tym województwem. Kwota przychodów zwolniona z podatku dochodowego wynosi 100 000 zł.
  4. Produkcja i zbywanie żywności w ramach rolniczego handlu detalicznego nie mogą być, co do zasady, dokonywane z udziałem pośrednika. Wyjątek stanowi możliwość udziału pośrednika w zbywaniu żywności pochodzącej z RHD podczas wystaw, festynów, targów lub kiermaszy, organizowanych w celu promocji żywności.

Wymagania RHD 

Podstawowe wymagania dla rolniczego handlu detalicznego z zakresu bezpieczeństwa żywności są następujące:

  1. Produkcja i zbywanie żywności nie może stanowić zagrożenia dla bezpieczeństwa żywności i wpływać niekorzystnie na zdrowie publiczne.
  2. Należy przestrzegać wymagań, w szczególności określonych w:

oraz przepisach wykonawczych do wyżej wymienionych ustaw.

  1. Należy przestrzegać obowiązku dokumentowania, odrębnie za każdy rok kalendarzowy, ilości żywności zbytej do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego (numer kolejnego wpisu, datę zbycia żywności, ilość i rodzaj zbytej żywności). Wpisów w dokumentacji dokonuje się niezwłocznie po dokonaniu sprzedaży.
  2. Dodatkowo w każdym przypadku przemieszczenia produktów pochodzenia zwierzęcego pomiędzy podmiotem prowadzącym RHD a zakładem prowadzącym handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego, stosownie do postanowień rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) nr 931/2011 z dnia 19 września 2011 r. w sprawie wymogów dotyczących możliwości śledzenia ustanowionych rozporządzeniem (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego określone informacje muszą być udostępniane podmiotowi, do którego dostarczane są te produkty (np. w formie dokumentu identyfikacyjnego) oraz na żądanie właściwemu powiatowemu lekarzowi weterynarii.
  3. Miejsce zbywania żywności konsumentowi przez podmiot prowadzący RHD powinno być oznakowane napisem „rolniczy handel detaliczny” oraz wskazywać m. in. dane podmiotu prowadzącego rolniczy handel detaliczny, adres miejsca prowadzenia produkcji żywności oraz weterynaryjny numer identyfikacyjny (w przypadku zbywania żywności pochodzenia zwierzęcego i żywności złożonej).
  4. Obowiązuje zakaz wykorzystywania do produkcji w ramach RHD mięsa zwierząt kopytnych pozyskanego z uboju dokonanego poza rzeźnią zatwierdzoną przez powiatowego lekarza weterynarii (np. z uboju w celu produkcji mięsa na użytek własny).
  5. Nie ma konieczności sporządzania projektu technologicznego przez podmioty zamierzające prowadzić działalność w zakresie RHD produktami pochodzenia zwierzęcego lub żywnością złożoną.

Oznakowanie żywności 

Żywność sprzedawana w ramach rolniczego handlu detalicznego musi spełniać wymagania w zakresie oznakowania, stosownie do przepisów określonych w:

 

Informacje na temat RHD dostępne są również na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (tutaj).

Dokumenty do pobrania

kategoria: RHD - wzory, wytyczne i przewodniki [8]
Format Nazwa pliku Data publikacji Rozmiar Pobierz
pdf RHD - Nadzór nad jakością handlową żywności
ilość pobrań: 18302
2017-06-01 08:05 0.92MB RHD - Nadzór nad jakością handlową żywności 0.92MB
pdf RHD - przykładowy wzór wniosku o wpis do rejestru PLW
ilość pobrań: 27874
2017-10-26 13:42 388.46KB RHD - przykładowy wzór wniosku o wpis do rejestru PLW 388.46KB
pdf RHD - pytania i odpowiedzi do regulacji prawnych
ilość pobrań: 37487
2025-10-08 12:39 278.46KB RHD - pytania i odpowiedzi do regulacji prawnych 278.46KB
pptx RHD - Rejestracja
ilość pobrań: 28743
2025-10-08 12:39 509.9KB RHD - Rejestracja 509.9KB
pdf RHD - Wybrane zagadnienia ze znakowania żywności
ilość pobrań: 57300
2017-06-01 08:06 1.45MB RHD - Wybrane zagadnienia ze znakowania żywności 1.45MB
pdf RHD - Wymagania prawne
ilość pobrań: 18774
2017-06-01 08:06 100.02KB RHD - Wymagania prawne 100.02KB
pptx RHD - Wymagania weterynaryjne
ilość pobrań: 32528
2025-10-08 12:39 90.5KB RHD - Wymagania weterynaryjne 90.5KB
pdf RHD - Znakowanie wybranych grup towarowych
ilość pobrań: 19555
2017-06-01 08:06 237.43KB RHD - Znakowanie wybranych grup towarowych 237.43KB
do góry
Fundusze Europejskie. Unia Europejska