Produkty mięsne

Jak czytać unijne akty prawne?

Zgodnie z załącznikiem I pkt. 7.1. rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. „produkty mięsne”  to produkty przetworzone, uzyskane w wyniku przetworzenia mięsa lub dalszego przetworzenia takich produktów przetworzonych, co w konsekwencji powoduje utratę właściwości mięsa świeżego na powierzchni przekroju.

Na potrzeby rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2020/692, które ma zastosowanie od dnia 21 kwietnia 2021r., definicja „produkty mięsne” obejmuje produkty przetworzone: „produkty mięsne”, „poddane obróbce żołądki”, „pęcherze”, „jelita”, „wytopione tłuszcze zwierzęce” i „ekstrakty mięsne” określone w rozporządzeniu (WE) nr 853/2004. Jest to spowodowane tym, że z perspektywy zdrowia zwierząt wszystkie te produkty stwarzają takie samo ryzyko dla zdrowia zwierząt i powinny podlegać tym samym środkom zmniejszającym ryzyko.

Produkty mięsne muszą pochodzić z zatwierdzonych przez Komisję Europejską zakładów w państwach trzecich zgodnie z sekcją VI załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 („Meat products”). Zgodnie z art. 15 rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2022/2292 surowce, z których produkty te są wytwarzane, powinny pochodzić z zatwierdzonych przez KE zakładów (rzeźnie, zakłady obróbki dziczyzny, zakłady rozbioru mięsa, zakłady prowadzące działalność związaną z produktami rybołówstwa).

Listy krajów 

Od dnia 21 kwietnia 2021 r. ma zastosowanie rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2021/405,  które w art. 10 stanowi, że:

  • Przesyłki produktów mięsnych, w tym wytopionych tłuszczów zwierzęcych, skwarków, ekstraktów mięsa oraz poddanych obróbce żołądków, pęcherzy i jelit, z wyłączeniem osłonek, pochodzących od zającowatych, zwierząt jednokopytnych oraz dzikich ssaków lądowych innych niż zwierzęta kopytne i zającowate, przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich wymienionych w załączniku VII do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2021/405.
  • Przesyłki produktów mięsnych, w tym wytopionych tłuszczów zwierzęcych, skwarków, ekstraktów mięsa oraz poddanych obróbce żołądków, pęcherzy i jelit, z wyłączeniem osłonek, pochodzących od gatunków innych niż wymienione powyżej, przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do Unii tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich wymienionych w załączniku XV do rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2021/404 i które są wymienione w załączniku -I do  rozporządzenia wykonawczego Komisji (UE) 2021/405

UWAGA:

dodatkowe wymaganie dotyczące przesyłek wprowadzanych do UE od dnia 3 września 2026 r.

Od dnia 3 września 2026 r. stosuje się rozporządzenie (UE) 2024/2598 z wykazem państw trzecich lub ich regionów zatwierdzonych przez KE w odniesieniu do ustanowionego w art. 118 ust. 1 rozporządzenia (UE) 2019/6 zakazu stosowania niektórych przeciwdrobnoustrojowych produktów leczniczych w odniesieniu do zwierząt lub produktów pochodzenia zwierzęcego wywożonych z państw trzecich do UE.

Wykaz tych państw trzecich lub ich regionów został ustanowiony na podstawie art. 4 ust. 1 lit. a) rozporządzenia (UE) 2023/905.

W załączniku do rozporządzenia (UE) 2024/2598 zatwierdzone przez KE państwa trzecie są oznaczone symbolem „X” w odniesieniu do odpowiednich gatunków zwierząt lub towarów. Natomiast symbolem „” są oznaczone państwa trzecie lub ich regiony, które do celów produkcji produktów przeznaczonych na wywóz do UE zamierzają przetwarzać wyłącznie zwierzęta lub produkty pochodzenia zwierzęcego pochodzące z UE albo z innych państw trzecich oznaczonych symbolem  „X”.

Wzory świadectw

Wzory świadectw zdrowia do celów wprowadzania na terytorium UE  znajdują się w:

kategoria: Produkty mięsne - wzory świadectw i deklaracje [2]
Format Nazwa pliku Data publikacji Rozmiar Pobierz
pdf Wzór świadectwa zdrowia dla produktów mięsnych z Nowej Zelandii_EN
ilość pobrań: 770
2017-11-07 15:32 206.56KB Wzór świadectwa zdrowia dla produktów mięsnych z Nowej Zelandii_EN 206.56KB
pdf Wzór świadectwa zdrowia dla produktów mięsnych z Nowej Zelandii_PL
ilość pobrań: 603
2017-11-07 15:33 215.31KB Wzór świadectwa zdrowia dla produktów mięsnych z Nowej Zelandii_PL 215.31KB

- w rozdziale 25 tego załącznika określono wzór świadectwa zdrowia zwierząt/świadectwa urzędowego do celów wprowadzania na terytorium UE produktów mięsnych, w tym wytopionych tłuszczów zwierzęcych i skwarków, ekstraktów mięsa oraz poddanych obróbce żołądków, pęcherzy i jelit innych niż osłonki, które to produkty nie muszą zostać poddane konkretnemu procesowi obróbki zmniejszającemu ryzyko (wzór „MPNT”)  ;

- w rozdziale 26 tego załącznika określono wzór świadectwa zdrowia zwierząt/świadectwa urzędowego do celów wprowadzania na terytorium UE produktów mięsnych, w tym wytopionych tłuszczów zwierzęcych i skwarków, ekstraktów mięsa oraz poddanych obróbce żołądków, pęcherzy i jelit innych niż osłonki, które to produkty muszą zostać poddane konkretnemu procesowi obróbki zmniejszającemu ryzyko (wzór „MPST”).

 

Wzory świadectw: „MPNT” oraz „MPST” przeznaczone są do celów wprowadzania na terytorium UE odpowiednich rodzajów produktów mięsnych, również w przypadku, gdy Unia nie jest ostatecznym miejscem przeznaczenia takiego produktu, czyli w przypadku tranzytu przez UE przesyłek pochodzących z państw trzecich i przeznaczonych do państw trzecich (tranzyt zewnętrzny). W przypadku tranzytu przesyłka musi spełniać określone w prawie UE wymagania w zakresie zdrowia zwierząt, a zakłady pochodzenia w państwach trzecich nie muszą być zatwierdzone przez Komisję Europejską. Więcej informacji na temat tranzytu przeczytasz tutaj.

Ogólne informacje o zasadach przywozu żywności pochodzenia zwierzęcego oraz dostęp do publikowanych przez Komisję Europejską list zakładów uprawnionych do wprowadzania produktów na terytorium Unii Europejskiej można uzyskać tutaj.

 

do góry
Fundusze Europejskie. Unia Europejska