Surowe wyroby mięsne

Jak czytać unijne akty prawne?

Surowe wyroby mięsne

Zgodnie z załącznikiem I pkt. 1.15. rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. „surowe wyroby mięsne” oznaczają świeże mięso, w tym mięso rozdrobnione na kawałki, do którego dodano środki spożywcze, przyprawy lub substancje  dodatkowe, lub które poddano procesowi niewystarczającemu do modyfikacji wewnętrznej struktury włókien mięśniowych mięsa, a zatem niewystarczającemu do wyeliminowania cech świeżego mięsa.

Od dnia 21 kwietnia 2021 r. obowiązują rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429  oraz rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2020/692, które uzupełnia i ustanawia wymagania w zakresie zdrowia zwierząt  dla poszczególnych gatunków i kategorii zwierząt oraz pozyskanych z nich produktów pochodzenia zwierzęcego. Na podstawie ryzyka dla zdrowia zwierząt, do celów rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2020/692, definicja „świeżego mięsa” powinna uwzględniać definicje „świeżego mięsa”, „mięsa mielonego” i „surowego wyrobu mięsnego” określone w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004. Jest to spowodowane tym, że z perspektywy zdrowia zwierząt wszystkie te towary stwarzają takie samo ryzyko dla zdrowia zwierząt i powinny podlegać tym samym środkom zmniejszającym ryzyko.

Surowe wyroby mięsne powinny pochodzić z zatwierdzonych przez Komisję Europejską zakładów w państwach trzecich zgodnie z sekcją V załącznika III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 („Minced meat, meat preparations and mechanically separated meat (MSM)”).

Listy krajów

Artykuł 3 rozporządzenia (UE) 2021/405: przesyłki surowych wyrobów mięsnych  ze zwierząt kopytnych innych niż zwierzęta jednokopytne są dopuszczone do wprowadzenia do UE tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolone jest wprowadzanie do UE zgodnie z załącznikiem XIII do rozporządzenia (UE) 2021/404 i które są wymienione w decyzji 2011/163/UE. (UWAGA: od dnia 15 grudnia 2022 r. decyzja 2011/163/UE traci moc, a załącznik do tej decyzji zostaje zastąpiony załącznikiem do rozporządzenia (UE) 2022/2293)

Artykuł 4 rozporządzenia (UE) 2021/405: przesyłki surowych wyrobów mięsnych z gospodarskich zwierząt jednokopytnych są dopuszczone do wprowadzenia do UE tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich wymienionych w załączniku I do tego rozporządzenia.

Artykuł 5 rozporządzenia (UE) 2021/405: przesyłki surowych wyrobów mięsnych z dzikich zwierząt jednokopytnych są dopuszczone do wprowadzenia do UE tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich wymienionych w załączniku II do tego rozporządzenia.

Artykuł 6 rozporządzenia (UE) 2021/405: przesyłki surowych wyrobów mięsnych z drobiu są dopuszczone do wprowadzenia do UE tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich, z których dozwolone jest ich wprowadzanie do UE zgodnie z załącznikiem XIV do rozporządzenia (UE) 2021/404, i które są wymienione w  decyzji 2011/163/UE. (UWAGA: od dnia 15 grudnia 2022 r. decyzja 2011/163/UE traci moc, a załącznik do tej decyzji zostaje zastąpiony załącznikiem do rozporządzenia (UE) 2022/2293)

Wzory świadectw

Wzór świadectwa zdrowia zwierząt/świadectwa urzędowego (wzór „MP-PREP”) do celów wprowadzania na terytorium UE surowych wyrobów mięsnych przeznaczonych do spożycia przez ludzi został ustanowiony w rozdziale 24 załącznika III do rozporządzenia (UE) 2020/2235

Wzór świadectwa „MP-PREP” przeznaczony jest do celów wprowadzania na terytorium Unii surowych wyrobów mięsnych przygotowanych ze świeżego mięsa bydła, owiec lub kóz, domowych ras świń, wielbłądowatych lub jeleniowatych, lub zwierząt z rodziny wołowatych innych niż bydło, owce i kozy, dzikich ras świń, zającowatych, drobiu innego niż ptaki bezgrzebieniowe, ptaków łownych i dzikich ssaków lądowych innych niż zwierzęta kopytne i zającowate, również w przypadku gdy Unia nie jest ostatecznym miejscem przeznaczenia takiego surowego wyrobu mięsnego, czyli w przypadku tranzytu przez UE przesyłek pochodzących z państw trzecich i przeznaczonych do państw trzecich (tranzyt zewnętrzny). W przypadku tranzytu przesyłka musi spełniać określone w prawie UE wymagania w zakresie zdrowia zwierząt, a zakłady pochodzenia w państwach trzecich nie muszą być zatwierdzone przez Komisję Europejską. Więcej informacji na temat tranzytu przeczytasz tutaj.

UWAGA: od dnia 4 stycznia 2024r. obowiązuje nowy wzór świadectwa: „MP-PREP” wprowadzony rozporządzeniem (UE) 2023/2744 zmieniającym rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/2235.

Świadectwo zdrowia na podstawie rozporządzenia (UE) 2023/2744 może być wydawane przez właściwą władzę państwa trzeciego do dnia 3 września 2024r., a przesyłki certyfikowane na podstawie wzoru świadectwa z tego rozporządzenia mogą być wprowadzane do UE do dnia 3 grudnia 2024r.

Od dnia 3 września 2024r. oprócz zmian wprowadzonych rozporządzeniem (UE) 2023/2744 we wzorze świadectwa urzędowego „MP-PREP mają zastosowanie zmiany wprowadzone rozporządzeniem (UE) 2024/399, czyli w świadectwie urzędowym ma znaleźć się dodatkowe Poświadczenie w odniesieniu do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2023/905 w części II oraz dodatkowa uwaga w części „Uwagi” tego świadectwa informująca, że poświadczenie to „Dotyczy przesyłek wprowadzanych do Unii od dnia 3 września 2026r. 

Ogólne informacje o zasadach przywozu żywności pochodzenia zwierzęcego oraz dostęp do publikowanych przez Komisję Europejską list zakładów uprawnionych do wprowadzania produktów na terytorium Unii Europejskiej można uzyskać tutaj.

do góry
Fundusze Europejskie. Unia Europejska