Mięso czerwone

Jak czytać unijne akty prawne?

Zgodnie z załącznikiem I pkt. 1.1. rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. „mięso” oznacza jadalne części zwierząt (określonych w tym rozporządzeniu), w tym krew. Natomiast zgodnie z załącznikiem I pkt. 1.10.  tego rozporządzenia „świeże mięso” oznacza mięso niepoddane żadnemu procesowi poza chłodzeniem, mrożeniem lub szybkim mrożeniem, w tym mięso pakowane próżniowo lub pakowane w atmosferze  kontrolowanej. 
Wymagania dotyczące wprowadzania na teren UE z państw trzecich surowych wyrobów mięsnych są dostępne tutaj.

Z dniem 21 kwietnia 2021 r. rozporządzenie Komisji (WE) nr 206/2010 zostało uchylone przez rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2020/692, które uzupełnia rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/429 i ustanawia wymagania w zakresie zdrowia zwierząt odnośnie do poszczególnych gatunków i kategorii zwierząt oraz pozyskanych z nich produktów pochodzenia zwierzęcego. Na podstawie ryzyka dla zdrowia zwierząt, do celów rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2020/692, definicja „świeżego mięsa” powinna uwzględniać definicje „świeżego mięsa”, „mięsa mielonego” i „surowego wyrobu mięsnego” określone w załączniku I do rozporządzenia (WE) nr 853/2004. Jest to spowodowane tym, że z perspektywy zdrowia zwierząt wszystkie te towary stwarzają takie samo ryzyko dla zdrowia zwierząt i powinny podlegać tym samym środkom zmniejszającym ryzyko.

Niżej podane wymagania dotyczą przywozu z państw trzecich na teren UE przeznaczonego do spożycia przez ludzi świeżego mięsa gospodarskich zwierząt kopytnych (bydło domowe, w tym gatunki Bubalus i Bison oraz ich krzyżówki; owce domowe z gatunku Ovis aries; kozy domowe z gatunku Capra hircus;  świnie domowe z gatunku Sus scrofa), zwierząt gospodarskich nieparzystokopytnych (Equus caballus, Equus asinus) oraz dzikich zwierząt kopytnych należących do rodziny wołowatych (innych niż bydło, owce i kozy domowe), dzikich zwierząt wielbłądowatych i dzikich zwierząt jeleniowatych, zwierząt dzikich należących do dzikich ras świń oraz do rodziny pekariowatych, zwierząt łownych jednokopytnych należących do podrodzaju Hippotigris (zebra), a także zwierząt dzikich utrzymywanych w warunkach fermowych należących do dzikich ras świń oraz do rodziny pekariowatych.

Świeże mięso powinno pochodzić z zatwierdzonych przez KE zakładów w państwach trzecich odpowiednio zgodnie z:

Bydło powinno pochodzić z zatwierdzonych gospodarstw w Brazylii, których wykaz jest dostępny  na stronie Komisji Europejskiej (Bovine Holding Lists (Brazil)

 Listy krajów

Od dnia 21 kwietnia 2021 r. ma zastosowanie rozporządzenie  (UE) 2021/405.

Artykuł 3 rozporządzenia (UE) 2021/405: przesyłki świeżego mięsa ze zwierząt kopytnych innych niż zwierzęta jednokopytne przeznaczonych do spożycia przez ludzi są dopuszczone do wprowadzenia do UE tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich lub ich regionów, z których dozwolone jest wprowadzanie do UE zgodnie z załącznikiem XIII do rozporządzenia (UE) 2021/404 i które są wymienione w załączniku -I do niniejszego rozporządzenia.

Artykuł 4 rozporządzenia (UE) 2021/405: przesyłki świeżego mięsa, z wyłączeniem mięsa mielonego, z gospodarskich zwierząt jednokopytnych są dopuszczone do wprowadzenia do UE tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich wymienionych w załączniku I do tego rozporządzenia.

Artykuł 5 rozporządzenia (UE) 2021/405: przesyłki świeżego mięsa, z wyłączeniem podrobów i mięsa mielonego, z dzikich zwierząt jednokopytnych są dopuszczone do wprowadzenia do UE tylko wówczas, gdy pochodzą z państw trzecich wymienionych w załączniku II do tego rozporządzenia.

Wzory  świadectw

Wzory urzędowych świadectw zdrowia na potrzeby wprowadzania do UE w celu wprowadzenia do obrotu  świeżego mięsa pozyskanego z odpowiednich rodzajów zwierząt z państw trzecich znajdują się w:

  • rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2020/2235: obowiązują wzory świadectw zdrowia zwierząt/świadectw urzędowych do celów wprowadzania na terytorium Unii świeżego mięsa zwierząt kopytnych przeznaczonego do spożycia przez ludzi, które są określone w załączniku III tego rozporządzenia (stosuje się odpowiednio wzory „BOV”, „OVI”, „POR”, „EQU”, „RUF”, „RUW”, „SUF”, „SUW” oraz „EQW”, „RUM-MSM”, „SUI-MSM”, „NZ-TRANSIT-SG”). 

Wzory świadectw: „BOV”, „OVI”, „POR”, „RUF”, „RUW”, „SUF”, „SUW”, „RUM-MSM” oraz „SUI-MSM” przeznaczone są do celów wprowadzania na terytorium UE odpowiednich rodzajów świeżego mięsa, również w przypadku gdy Unia nie jest ostatecznym miejscem przeznaczenia takiego produkty, czyli w przypadku tranzytu przez UE przesyłek pochodzących z państw trzecich i przeznaczonych do państw trzecich (tranzyt zewnętrzny). W przypadku tranzytu przesyłka musi spełniać określone w prawie UE wymagania w zakresie zdrowia zwierząt, a zakłady pochodzenia w państwach trzecich nie muszą być zatwierdzone przez Komisję Europejską. Więcej informacji na temat tranzytu przeczytasz tutaj.

 UWAGA: od dnia 4 stycznia 2024r. obowiązują nowe wzory świadectw: „BOV”, „OVI”, „POR”, „EQU”, „RUF”, „RUW”, „SUF”, „SUW” oraz „EQW”, „RUM-MSM”, „SUI-MSM” oraz „NZ-TRANSIT-SG” wprowadzone rozporządzeniem (UE) 2023/2744 zmieniającym rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2020/2235.

Od dnia 3 września 2024r. oprócz zmian wprowadzonych rozporządzeniem (UE) 2023/2744 we wzorach świadectw urzędowych „BOV”, „OVI”, „POR”, „EQU”, „RUF”, „SUF”, „RUM-MSM”, „SUI-MSM” oraz „NZ-TRANSIT-SG mają zastosowanie zmiany wprowadzone rozporządzeniem (UE) 2024/399, czyli w świadectwie urzędowym ma znaleźć się dodatkowe Poświadczenie w odniesieniu do rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2023/905 w części II oraz dodatkowa uwaga w części „Uwagi” tego świadectwa informująca, że poświadczenie to „Dotyczy przesyłek wprowadzanych do Unii od dnia 3 września 2026r. Świadectwo zdrowia na podstawie rozporządzenia (UE) 2023/2744 może być wydawane przez właściwą władzę państwa trzeciego do dnia 3 września 2024r., a przesyłki certyfikowane na podstawie wzoru świadectwa z tego rozporządzenia mogą być wprowadzane do UE do dnia 3 grudnia 2024r.

 

Ogólne informacje o zasadach przywozu żywności pochodzenia zwierzęcego oraz dostęp do publikowanych przez Komisję Europejską list zakładów uprawnionych do wprowadzania produktów na terytorium Unii Europejskiej można uzyskać tutaj.

do góry
Fundusze Europejskie. Unia Europejska