Próbki żywności pochodzenia zwierzęcego
Próbki produktów pochodzenia zwierzęcego i produktów złożonych z krajów trzecich przeznaczone do spożycia przez ludzi na terenie UE podlegają kontrolom urzędowym w punktach kontroli granicznej (BCP) zgodnie rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) 2021/632. Niektóre produkty złożone podlegają wyłączeniu z kontroli na podstawie rozporządzenia delegowanego Komisji (UE) 2021/630.
Próbki produktów pochodzenia zwierzęcego i produktów złożonych, które mają być spożywane przez ludzi podczas badań laboratoryjnych, podlegają wymaganiom określonym do celów wprowadzania na teren UE przesyłek handlowych:
- muszą pochodzić z zatwierdzonych przez Komisję Europejską państw trzecich;
- produkty pochodzenia zwierzęcego i przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego zawarte w produktach złożonych muszą pochodzić z zatwierdzonych zakładów w krajach trzecich do przywozu do Unii Europejskiej odpowiednich rodzajów produktów;
- każdej przesyłce powinno towarzyszyć urzędowe świadectwo zdrowia według unijnego wzoru, w którym upoważniony przedstawiciel właściwej władzy kraju trzeciego potwierdzi spełnienie odpowiednich wymagań weterynaryjnych (w przypadku niektórych produktów złożonych zamiast urzędowego świadectwa obowiązuje poświadczenie prywatne, które ma być przygotowane i podpisane przez podmiot prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze zajmujący się przywozem);
- przywóz jest możliwy, o ile w danym czasie nie zostały nałożone na dany kraj dodatkowe ograniczenia w przywozie, np. na skutek wystąpienia w państwie trzecim chorób zakaźnych.
Produkty pochodzenia zwierzęcego i produkty złożone mogą być przywiezione na teren Unii Europejskiej po przejściu na zewnętrznej granicy UE kontroli urzędowej w punkcie kontroli granicznej (BCP) na zewnętrznej granicy UE z wynikiem pozytywnym.
Urzędowe kontrole produktów pochodzenia zwierzęcego i produktów złożonych przeprowadzane są na podstawie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2017/625 oraz wydanych do niego aktów prawnych delegowanych i wykonawczych.
Wymagania weterynaryjne w zakresie zdrowia zwierząt i zdrowia publicznego dla najczęściej wprowadzanych produktów pochodzenia zwierzęcego oraz produktów złożonych z państw trzecich na teren UE są zamieszczone w zakładce Żywność pochodzenia zwierzęcego.